נחל עמוד
חזרה לכל המסלולים
בינוני
מסלול מומלץ
4.9

נחל עמוד

גליל עליון, צפון

תיאור המסלול

פרטים כלליים

אורך המסלול
8.5 ק"מ
זמן הליכה משוער
5 שעות
דירוג
4.9
בינוני
רמת קושי
בינוני

נחל עמוד הוא אחד המסלולים היפים בגליל העליון. המסלול עובר לאורך הנחל, בין צמחייה עבותה ובריכות מים טבעיות. לאורך המסלול תוכלו ליהנות מנופים מרהיבים ומפינות חמד מוצלות.


הקדמה: למה נחל עמוד?



בשבת האחרונה, כשחיפשתי בריחה מהשגרה והחום של יוני 2025, החלטנו לצאת לטיול בנחל עמוד, שמורת טבע בגליל העליון ששמעתי עליה המון אבל מעולם לא חוויתי בעצמי. השמועות דיברו על נחל איתן עם מים זורמים כל השנה, בריכות צלולות, צמחייה עבותה ונופים שגורמים לך לשכוח שאתה בישראל. החלטנו לקחת את התרמיל, נעלי ההליכה, ולראות אם המציאות עומדת בציפיות. ספוילר: היא לגמרי עמדה בהן, ואפילו יותר.

תכנון והגעה



המסלול שבחרנו היה המסלול המעגלי הקלאסי בנחל עמוד העליון, שמתחיל בכניסה הראשית לשמורה ומגיע עד בריכות שכווי. אורכו כ-3.5 ק"מ, והוא מתאים למשפחות ולמטיילים עם ניסיון בינוני. הכניסה לשמורה בתשלום (28 ש"ח למבוגר, נכון ליוני 2025), וחשוב להירשם מראש באתר רשות הטבע והגנים, במיוחד בסופי שבוע כשהמקום עמוס.

הגענו ב-Waze עם החיפוש "שמורת טבע נחל עמוד". הנסיעה מכרמיאל לקחה כ-20 דקות, דרך כביש 866 לכיוון כפר שמאי. כקילומטר וחצי אחרי המושב, פנינו ימינה לפי השילוט והגענו לחניון מסודר עם שירותים, קיוסק קטן ומרכז מידע. הפקחית בכניסה נתנה לנו מפה והסבירה על המסלול. היא המליצה להתחיל מוקדם כדי להימנע מהחום ולהביא הרבה מים (ליטר וחצי לאדם, לפחות).

תחילת המסלול: ירידה אל הנחל

המסלול מתחיל בשביל מסומן באדום, שיוצא מהחניון וחוצה כביש קטן. כבר בדקות הראשונות הבנתי שזה לא יהיה טיול רגיל. הדרך התחילה מישורית, אבל מלאה באבנים, מה שהפך אותה לקצת מאתגרת למי שלא נועל נעליים מתאימות. אחרי כ-10 דקות הגענו למשטרת עין תינה, מבנה בטון ישן מתקופת המנדט הבריטי, שהוקם כדי לשמור על מקורות המים של הנחל. המבנה מלא סימני קליעות, כנראה מאימונים של צה"ל, והנוף ממנו לעבר צפת ונחל עמוד היה מרשים.

משם התחלנו לרדת במדרגות תלולות לעבר ערוץ הנחל. הירידה דרשה ריכוז, אבל הנוף מסביב – חורש ים-תיכוני, עצי אלון ודולב ענקיים – הסיח את דעתי מהמאמץ. כשהגענו לתחתית, פגשנו את עין יקים, מעיין שמזין את הנחל עם זרימה חזקה כל השנה. ליד המעיין עומד מבנה משאבות עתיק ששימש להובלת מים לצפת, ועץ אגוז מלך ענק שנתן צל מושלם להפסקה ראשונה.

נחל-עמוד

לאורך אמת המים: טיול בגן עדן

מהמעיין המשכנו בשביל שחור, לאורך אמת מים עתיקה ששימשה בעבר להשקיית בוסתנים ולהפעלת טחנות קמח. האמה הזו היא אחד הקטעים הכי קסומים במסלול. המים זרמו בה בשקט, והצמחייה מסביב – קיסוס החורש המשתרג על העצים, הדסים ועצי פרי כמו רימון ותאנה – יצרה תחושה של טיול בגן עדן. פקחי רשות הטבע והגנים שיחזרו כאן בוסתן מסורתי, עם טרסות חקלאיות ועצי לימון שמסבירים למה קראו למקום "ואדי למון".

עצרנו כל כמה דקות לצלם. המים הצלולים, הגשרונים הקטנים מעל הנחל והצל של עצי הדולב הפכו כל פינה למקום ששווה להתעכב בו. באחת הפינות מצאנו שרידי טחנת קמח עתיקה, שנקראת טחנת איסכנדריה. הפקחית סיפרה לנו שפעם היו בנחל עשרות טחנות כאלה, וחלקן שימשו גם כמבטשות לעיבוד צמר, תעשייה שהייתה חשובה בצפת במאה ה-16.

בריכות שכווי: שיא המסלול

אחרי כשעה וחצי של הליכה נינוחה, הגענו לבריכות שכווי, נקודת השיא של המסלול. הבריכות נוצרו במפגש של נחל שכווי עם נחל עמוד, והן מוקפות בעצי דולב גבוהים שיוצרים צל מושלם. המים היו צלולים וקרירים, והעומק (כ-2 מטר בחלקים מסוימים) הזמין אותנו לקפוץ פנימה.

בריכת-שכווי

החלטנו לעשות כאן הפסקה ארוכה. פרשנו מחצלת, הוצאנו את הסנדוויצ'ים והקפה מהתרמיל, ופשוט נהנינו מהשקט. היו שם עוד כמה משפחות ומטיילים, אבל המקום לא הרגיש צפוף. ילדים השתכשכו במים, ואחד המטיילים סיפר לנו על מערת נחל עמוד, שנמצאת כ-30 מטר מעל הנחל אבל לא נגישה למטיילים. הוא הוסיף שחפירות ארכיאולוגיות במערה גילו שרידים של האדם המוסטרי מלפני 50,000-70,000 שנה, מה שהפך את המקום לעוד יותר מרתק בעיניי.

הדרך חזרה: עלייה מאתגרת

אחרי שעה של בטלה בבריכות, התחלנו את החזרה בשביל כחול, שמטפס לאורך הגדה המערבית של הנחל. השביל הזה מציע נקודות תצפית גבוהות יותר, והנוף של הנחל מלמעלה היה שונה אבל לא פחות יפה. הקטע הזה היה מוצל ברובו, אבל כלל כמה עליות שדרשו מאמץ. בסוף השביל הכחול התחברנו לשביל שחור, ומשם חזרנו לשביל האדום בעין יקים.

החלק האחרון – העלייה חזרה לחניון – היה הקשה ביותר. המדרגות התלולות שהיו קלות בירידה הפכו למאתגרות בעלייה, במיוחד בחום של הצהריים. לקחנו את הזמן, עצרנו בפינות המנוחה שהותקנו בדרך, ובסוף הגענו לחניון מותשים אבל מלאי סיפוק. בסך הכל, המסלול לקח לנו כ-4 שעות, כולל ההפסקות.

טיפים למטיילים



מתי לבוא: המסלול מומלץ כל השנה, אבל באביב (מרץ-אפריל) תמצאו פריחות מדהימות של כלניות, רקפות וסחלבים. בקיץ, התחילו מוקדם כדי להימנע מהחום.

ציוד: נעלי הליכה טובות, כובע, לפחות 1.5 ליטר מים לאדם, בגד ים למשתכשכים, וחטיפים או ארוחה קלה.

ניווט: השבילים מסומנים היטב, אבל כדאי להוריד מפת סימון שבילים (מספר 2) או להשתמש באפליקציית Israel Hiking Map.

לינה: יש חניון לילה מסודר בשמורה בעלות של 40 ש"ח לאדם, כולל כניסה. תיאום מראש חובה.

זהירות: המסלול כולל קטעים חלקים ליד המים, אז שימו לב, במיוחד עם ילדים. בחורף, בדקו את תחזית מזג האוויר כי הנחל עלול להפוך לשוצף.

מחשבות אחרונות

נחל עמוד הוא לא סתם מסלול טיול – הוא חוויה שמשלבת טבע, היסטוריה וקצת אתגר פיזי. הזרימה של המים, הצל של העצים, והשרידים העתיקים שמספרים סיפור של אלפי שנים הפכו את היום הזה לאחד שיישאר איתי הרבה זמן. כשחזרנו לאוטו, עם רגליים כואבות וחיוך על הפנים, איתי אמר: "זה מרגיש כאילו טיילנו בעולם אחר". ואני לא יכולתי להסכים יותר.

אם אתם מחפשים טיול שמשלב הכל – מים, נוף, תרבות ותחושה של הרפתקה – נחל עמוד הוא המקום בשבילכם. רק תביאו מצלמה, כי תרצו לתעד כל רגע.

פרטי המסלול

אורך המסלול

8.5 ק"מ

זמן הליכה משוער

5 שעות

עונה מומלצת

כל השנה

מידע נוסף למסלול

תחבורה ציבורית:לא צויין
חניה:יש חניון מסודר בכניסה למסלול
נגישות:המסלול אינו נגיש
נקודות מים:לא צויין
מסעדות קרובות:לא צויין
תחזית מזג אוויר:לצפייה בתחזית
טיפים ייחודיים למסלול
  • המסלול מומלץ כל השנה, אבל באביב (מרץ-אפריל) תמצאו פריחות מדהימות של כלניות, רקפות וסחלבים. בקיץ, התחילו מוקדם כדי להימנע מהחום
  • נעלי הליכה טובות, כובע, לפחות 1.5 ליטר מים לאדם, בגד ים למשתכשכים, וחטיפים או ארוחה קלה
  • השבילים מסומנים היטב, אבל כדאי להוריד מפת סימון שבילים (מספר 2) או להשתמש באפליקציית Israel Hiking Map.
  • יש חניון לילה מסודר בשמורה בעלות של 40 ש"ח לאדם, כולל כניסה. תיאום מראש חובה.
  • המסלול כולל קטעים חלקים ליד המים, אז שימו לב, במיוחד עם ילדים. בחורף, בדקו את תחזית מזג האוויר כי הנחל עלול להפוך לשוצף.
אזור: גליל עליון, צפון

קטגוריות

צפון
מסלולי מים
משפחות
north
views
family

מסלולים דומים שאולי יעניינו אותך